Архиологически Музей

музейРазположен е в прекрасната сграда на бившата Девическа гимназия построена по проект на Петко Момчилов. Днес той е приютил на площ от около 2000 кв.м над 55 хиляди експоната, датирани от епохата на палеолита до късното средновековие. Основната реконструкция и възстановка, извършени през 1983 година, връщат на сградата някогашния й блясък и чар – строга симетрия, пестелив, но динамичен силует и множество пластични детайли в духа на италианския Ренесанс.
Първите експонати, оформящи двата основни раздела – „Художествен“ и „Археологически“, са постъпили в хранилищата на музея през 1888 година, когато група учители, начело с Карел Шкорпил, поставят началото на музейната сбирка.
Посетителите могат да се насладят на изключително ценни експонати, свързани с античната тракийска култура, произведения на славянската и прабългарска керамика, накити от средновековието и др

Гордост за всеки европейски музей е богатата колекция от надгробни релефи. Сбирката от икони позволява на ценителите да се докоснат до истински шедьоври на възрожденската иконопис на Североизточна България, най-старите от които датират от XVI в.
Безспорно най-голям брой посетители привлича експозицията на най-старото обработено злато в света (IV хил. пр. Хр.). Съкровището бе открито случайно през 1972 година при строителни работи край Варна. Трудно е да си представи човек, колко време са прекарали под земята прекрасните златни накити и предмети, докато настъпи моментът, в който историците и археолозите от цял свят да заговорят за съкровището на халколитния некропол. Находката е от около 2000 предмета от почти чисто 23,5 каратово злато с общо тегло около 5,5 кг. Тя съдържа златни огърлици, гривни, нагръдни украшения и съдове. Това откритие преобърна представите на историците за развитието на човешката цивилизация. Един от най-поразителните експонати, които могат да се видят в музейната сбирка, е златният жезъл – символ на власт от монаршески тип. Изключително любопитна гледка представлява и пренесеният тук гроб № 43 със скелет на четиридесет – петдесет годишен мъж, покрит с повече от 100 златни украшения. Той очертава образа на вожда (царя), имащ сакрални функции и притежаващ символите на властта.